HAK

Halden Atletklubb er en klubb med røtter tilbake til starten av 1900-tallet. Klubben ble stiftet  den 4.3.1911, som det fremgår av logoen vår oppe til høyre på siden. Det var 13 unggutter som bestemte seg for å stifte en bryteklubb, og man samlet seg om navnet Halden Brydeklub. Klubben er stolt av sine røtter og har mange gode brytere å vise til gjennom årene. Noen av dem er i dag trenere for våre unge brytere.

Her er HAK sin fane. Den begynner å bli gammel, så også logoen, men som dere ser øverst på siden her, er den noe modernisert i senere tid.

På formannveggen kan du se bilder av alle som har vært formann i klubben gjennom historien.

Historie

Her kommer litt historie, delvis hentet fra boken laget i forbindelse med klubbens 50-års jubileum:

Det var en gang…….

De fleste husker vel eventyrskikkelsen Askeladden, som ingen kunne målbinde og som vant prinsessen og det halve kongeriket på kjøpet. I årenes løp har det trådt fram ikke så få ” Askeladder” i norsk idrett. Idrettsmenn og klubber som fra ingenting arbeidet seg fram til de store bragder…. Til gull, sølv og annet stas. Vi tar ikke munnen for full når vi sier at Halden Atletklubb må regnes blant ” Askeladdene ”.  Klubben, som snart runder 100 år, har satt sine sterke spor i norsk brytesport og innehar en posisjon som en må kalle for noe bortimot enestående. Men la oss begynne med begynnelsen og starte med ordene som innleder eventyret……..” Det var en gang”…

Halden Atletklubb blir til.

Halden Atletklubb var forresten ikke klubbens navn fra starten av. Den 4. mars 1911 var det 13 ung gutter, som bestemte seg for å starte en bryteklubb, og man samlet seg om navnet Halden Brydeklubb. Ingen regel uten unntak heter det, og 13 ble i dette tilfelle et lykketall.

Klubbens stiftere var Haldor Kristiansen, Ths. Gotteberg, Daniel Berg, Klaus Laumann, Harald Emanuelsen, Paul Paulsen, Konrad Andreassen,  Ernst Wiik, Helge Hansen, Anton Johansen, Olaf Frogner, Marinius Berger og Ferdinand Andersen.

De fem førstnevnte dannet styret med Haldor Kristiansen som formann. Det nåværende treningslokalet på Saugbrugs er nok det rene paradis i sammenligning med hva man måtte ta til takke med i de første, falmende år. Bryterne fikk låne et vedskur i 2. etasje av Folkets Hus. Her var det ikke store plassen å tumle seg på, og matta var ikke større enn 1,5 meter i firkant. Noe sånt som dusj var ikke til på den tiden, det var bare å få vekk den verste svettelukten med skureklut og kaldt vann. Men det var ingen sure miner av den grunn. Klubbens formann Haldor Kristiansen, gikk i bresjen og tok de største løftene. Han var besjelet med en usvikelig tro på brytesporten og fylt av en beundringsverdig energi.

 Ingen dans på roser

Det første årene var, som dere sikkert kan forstå, slett ingen dans på roser. Problemer dukket opp som paddehatter, og spesielt økonomien. Det var ikke få bryteklubber rundt i landet som fikk en kort levetid fordi pengevanskene vokste dem over hodet. Her i Halden var man i den heldige situasjonen å ha utrettelige karer som bestandig fant utvei. Vi har nevnt Haldor Kristiansen. Et annet navn dukker også opp… Klaus Laumann. Hans innsats for klubben burde vært skrevet med gullbokstaver.

La oss heller ikke glemme Marenius Olsen. Det var aldri nei i hans munn når det gjaldt å skrive på veksler hvis pengemangelen ble for stor.

Det er naturligvis ikke til å unngå at det vandrer litt opp og ned… en bølgedal vil uvergelig nå og da innfinne seg. HAK har imidlertid aldri vært ute av bildet selv om klubben ikke bestandig har spilt en dominerende rolle. Klubbens brytere i dag gjør seg fortsatt sterkt gjeldende.

Miljøet betyr usigelig mye. HAK har maktet å bevare denne spesielle atmosfæren som kjennetegner den sterke og gode idrettsklubb. Det merker man hvis man tar en tur innom treningslokalet på Saugbrugs. Her finner man tidligere brytemestere sammen med dagens navn. Klubben har bestandig vært i den heldige situasjon å ha dyktige ledere som har arbeidet for brytesportens og klubbens sak.

Selv om HAK om har fylt 100 år, er klubben langt fra plaget av noen

”gammelmannssykdom”.

Klubben kan fortsatt vise fram en fin stab av ledere, trenere og unge lovende brytere!